2007. november 5., hétfő

Guy Fawkes Night

Látszik már, hogy van haszna a korai nyelvtanulásnak: számos angol versikét / dalocskát / mondókát tudok felidézni különböző kulturális ingerekre. Ilyen az is, hogy
Remember, remember
the fifth of November
(jóllehet pontosan annyira emlékeztem a történetből, hogy valaki valamiért föl akarta robbantani a parlamentet).
A fickót (nyilván nem volt egyedül, de ő vitte el a balhét) Guy Fawkesnak hívták, de a történet számomra legfontosabb mozzanata az, hogy a lőporos összeesküvés emlékére ma mindenki tűzijátékokat robbantgat, napszálltától eddig egyhuzamban. (Elég idegesítő. Különösen miután úgy egy hónapja megy, napi átlagban húszat biztos hallunk; de most legalább kiderült, hogy nem marad így tavaszig.)
Régebben egy bábut is körbehordoztak pénzt gyűjtve (aztán persze elégették a bábut, ezt ismerjük, csak ugye mindenütt másutt tavasszal csinálják), nagy családi meg közösségi fesztivál volt. Mostanra (itt legalábbis) a házi tűzijátékozás maradt.
Viszont London gyönyörű volt tegnap este fentről: legalább száz helyen lődöztek egyszerre, ha mégoly kicsi szerkezeteket is.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Csak a lényeget felejtettem ki. Tom szerint "ez tehát annak az ünnepe, hogy mennyire utáljuk a katolikusokat :)" (Guy Fawkest, a katolikus gyújtogatót természetesen jól megkínozták, aztán kivégezték.)